0

Амброзия XMPP сървър

Първоначално в http://delta.affinix.com/ambrosia/. Отидете на главната страница.

Какво е това?

Амброзия е доказателство за концепцията XMPP сървър. Тя не разполага с много функции, и не е предназначен за употреба в производствена среда. Той е създаден основно като упражнение за да покаже, че един сървър XMPP в C ++ е възможно с помощта на Iris, същото библиотеката, че правомощията на клиента Psi.

Какво е необходимо, за да бъде в състояние да го използвате?

Амброзия зависи от OpenSSL 0.9.6+ и Сайръс SASL 2. Интересното е, че въпреки че Iris е Qt базиран, Ambrosia не външно зависи от Qt, защото необходимите източници Qt са в пакета Амброзия.

Какви функции се поддържат?

  • Връзки на клиенти, използващи SASL или IQ: AUTH методи
  • Сървър до сървър за свързване
  • Доставка съобщение
  • Състав, абонаменти, присува
  • VCards
  • SSL / TLS и SASL-базирано криптиране за клиенти

Какви проблеми има?

  • Не са офлайн съхранява събития (съобщения или абонаментни пакети)
  • Прекратяване на абонамента не се поддържа правилно
  • Вероятно тона бъгове и изтичане на памет

Как мога да го използвам?

Направете го с обичайната ./configure, да, да инсталирате процедура. За да го стартирате, тип “./ambrosia име на хост”, където името на хоста е домейна да услуги. Не забравяйте, че можете да приемете връзки на пристанищата 5222, 5223 и 5269. За да използвате SASL AUTH, най-вероятно трябва да тичам като корен. За да използвате не-SASL AUTH, бъдете сигурни, за да редактирате включени прав текст userdb файл.

Как беше направено?

Версия 0.1 е направена през 3 дни. Version 0.2 (текущата версия) е направена в още 3 дни. Като се има предвид, че настоящата featureset прави сървъра почти използваем, това трябва да се каже, доста много за силата на Iris и Qt.

Основното обяснение е това: Първо, аз взех една моментна снимка на Qt 4, тя орязана до само класовете ядро / мрежа и той създаде по такъв начин, че тя може да бъде част от пакета (Вложил съм това в neatstuff / byoq (със собствен Qt) CVS модул). На следващо място, QCA v1 и Iris бяха пренесли към Qt 4. На следващо място, липсва бяха добавени Ирис характеристики (основно картографиране на публично API за много от сървъра неща, кодът е почти вече там). И накрая, основен сървър е написана. Амброзията-специален код е доста малка, около 1000 линии.

Какъв е планът за развитие?

Няма никой. Това досега е просто било гуляй развитие на два време, както ако го направя всеки отворен програмен код то вероятно трябва да бъде върху съществуващите си библиотеки. Аз просто се чувствам като правиш нещо по-различно за един уикенд. Ако искате да вземете този проект, да ме уведомите.

Къде мога да го получа?

Източник: ambrosia-0.2.tar.bz2

Последният източник може да се намери в “Амброзия” модул на Psi Git. Кодът може да се браузва в интернет.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *