0

Спадът на разума?

Проблемът се САЩ ВСИЧКО!

През последната седмица на май тази година, получих съобщение за пресата, като обяви преиграване на “мистериозния Произход на човека”, а псевдонаучни “документално”, показан от NBC Телевизия. Той звезди Чарлтън Хестън, известен най-добре може би с ролята си на Мойсей в по-ранен филм, и двете “учени”, които са публикувани книги на тази тема с Govardhan Hill Publishers, специалисти в областта на книгите Харе Кришна. Програмата беше ужасно. Тя все още не е наука, NBC позволено тя да бъде представена като алтернатива оглед установения научната общност, които, наред с други неща, бяха обвинени, че са потиснати склад, пълен с научни доказателства.


В същата седмица, Националната научна съвет и Националната научна фондация, издаден проучване на 2006 случайно подбрани американски възрастни (National SCience Board, 1996). Проучването имаше 10 въпроса, осем от които бяха прости верни-неверни или с избор от няколко въпроса. Седемдесет и пет процента от тези възрастни се провали на теста. Това са доста лесни въпроси. Истинската научна процент неграмотност на американците може и да са по-скоро като 95% (Сейгън, 1996). Сад, и на главна последица за страната ни и за нас като индивиди. The Oakland Tribune едновременно съобщи, че високотехнологични и биотехнологични компании са излизали от Silicon Valley и Калифорния, защото не можах да намеря подходящо образована работна сила, която е в състояние да разбере научните процесите на мислене, както и общата култура. Калифорния се провали децата си, и те ще страдат като възрастни! Но Калифорния не е сам. Наистина научна неграмотност тормози САЩ и останалата част от света. Хората ще гласуват или да решат за критични научни въпроси, които засягат всеки един от нас, без никакво разбиране за науката. Това е страшно! Нашите собствени фючърси са изложени на риск.

Това е твърде много за само няколко дни и бях почти отказал. Но аз отидох в един ресторант, и чух две седем години стари детски борят. Малкото момиче крещеше “първо имах Styracosaurus”. Момчето изкрещя: “Това ми е динозавър, а аз не искам на Protoceratops”. Този аргумент ми напомни, че почти всяко малко дете по света е абсолютно очарован от динозаври и напълно безпрепятствен от техническите термини. Ако само можехме да използваме това дете-подобен ентусиазъм за динозаврите, за да въведат децата от всяка възраст с научно мислене, страната ни може да има шанс. Палеонтология възстановен ми надежда!
НАУКА, ГРИМ ИЛИ възхитителен?

Повечето хора, проучването NSB разкри, вярват, че науката е нещо добро. Но това се основава повече на усещането им, че технологиите и медицината има ползи, а не на ясно разбиране на това как работи науката или дори какво е то. Хората като цяло намерят науката мрачно и изглежда да се страхуваш от него. Тя работи в езотерични начини. Това е твърде трудно и твърде сложно за средностатистическия човек да разбере. Айнщайн, името най-често се свързва с науката, е гений. Благородни лауреати, дори и ако ние не може да си спомни имената им, са много добрите хора. Филми учени са или луди или неразбираемо – странно народни най-малкото. Повечето хора мислят, че телевизори, видеокасетофони и компютри са наука. Дори Time Magazine, в списъка на 10-те най-важните промени науката за годината, включени по-технологичното развитие в областта на науката. Неговите редактори са ужасно объркани, както добре. Нищо чудно, че средният човек не разбира науката. Нищо чудно, че те дори не искат да се опита! Нищо чудно, че причина сред обикновените хора е в упадък. Защо е толкова ГРИМ?

В крайна сметка, всеки използва науката ежедневно в живота си. Ние обикновено го наричат здрав разум, или не успеем да го признае на всички. Здравият разум е набор от заключения, базирани на всекидневния опит. Те се повтарят отново и отново, и хората идват, за да приеме заключенията! Пресичане на улица е научен експеримент. Вие се съберат данни – ширина на улица, номер на автомобила, скоростта на автомобила, препятствия – и се развива хипотезата, че можете да или не може да достигне до другата страна безопасно. Това не е хипотеза, че ще се грижи за тестване негативно! Толкова много неща, които правим ежедневно може да бъде повторно изразена като наука, за науката е метод за изследване на заобикалящата ни среда и модел за интелигентен живот, а не технологични джаджи, светски факти, или превзето идеи. Всеки вече е наука, те просто не го признават. Научния процес е наслада, че е забавно, и това е славен!

Наука засяга всички, дали те го знаят или не. Толкова много въпроси на обществото, са солидни научни проблеми. Доставка на вода, глобалното затопляне, разрушаването на озоновия слой, земетръсни условия, биоразнообразието, изменението сътресения, здравословни проблеми, както и много други се изправят срещу нас. Ние сме помолени да гласуват по тези въпроси, за да се изгради къщите ни по определен начин, за да се предпази потоци и реки, да законодателства живота ни, за да се вземат определени вещества в телата ни, да вярват на лекарите, и така нататък. Ние сме затрупани с молби от страна на политици, корпорации и работодателите да направя едно или друго нещо, все пак повечето от тези научни въпроси имат ясни и вредни последствия, ако не се вземат правилно действие. Ако ние отсече последните девствени гори, няма да има нищо общо с тях отново в продължение на хиляди години. Вие не можете да мислите, че е лошо, но това решение трябва да бъде научен една, а не политическа или икономическа. По същия начин, доказателства, че тютюневият дим причинява рак е добре установено сега, още повече деца са като от навика, без да разбират силата на тези доказателства. И родителите им често ги пусна. Един интелигентен човек трябва да знае за процеса на това как се получава доказателства и как са направени изводи, преди той или тя приема решение. В собствения си живот, вие трябва ежедневно да реши да направи научни неща, като се вземат хапчета, ядат определени храни, използват химически средства, и др. Повечето американци са очевидно не могат да оценят всеки от които, да не говорим за реториката на политици, говорители, и шарлатани, голям брой от които нападение ни по телевизията.

Наука е за всеки. Тя не е измислена от бели мъже в Европа. Тя е универсална активност. Това не е достояние на умни хора в бели престилки. Най-примитивно племе прави превъзходно науката – той трябва да понеже знае, животът му зависи от това. Той отбелязва, например, че някои животни се връщат ден след ден от даден път към една дупка вода. След това той хипотезата, че животните ще се върнат в същото време, и той определя неговия капан, за да хване вечеря. Той тества хипотезата си, и прави хранене или гладува. Той също така е наясно на сезоните, звездите, растителността, животните, земята, и много повече. Местните хора признават същите видове животни, които обучени учени правят, често дори по-добре от учените. Наука, всъщност, не е трудно – тя е, принципно, спазвайки събития или неща и да се направят изводи за нашата дейност и околностите. Трябва да бъде наказан за събиране, оценка и използване на данни (таблици 1, 3), но това е по-голямата част от забавлението. Учените са формализирани тази процедура, както на научния метод. Те често вземете езотерични теми да учат, но основните операции са идентични с живия живот интелигентно. Наука трябва да се преподава в повечето класове като начин на гледане и разбирането на света. Това е начин да се радват на живота по-пълно, за да направи интелигентни решения, както и да бъдат наясно за себе си.

Научният метод обикновено се преподава като доста прост процес шест пъти (Таблица 1). Това формализация на науката е началото на създаването на науката настрана като нещо специално. Ние всички го научат по този начин, и това е грешка. Малцина от нас работи по този начин. Ние мечтаем, ние размишляваме, ние се вълнувам, ние въпрос, ние гледаме, ние се чудя. След това ние създаваме. Ние създаваме чудесни идеи, които ни правят много доволен, че ние решихме, че от тях. Идеите могат да бъдат просто нови начини за събиране на данни, за да тествате някои заядлив хипотеза, или може да бъде самата хипотеза. Ние може да се получи тръпката да демонстрира, че хипотезата на някой друг не е наред. Истинският научния метод често се извършва под душа, на тревните хълм, пред красива гледка, или чакат в изморителен линия на трафика. Идеите за всяка от стъпките на научния метод може да дойде по всяко време. Вярно е, че в лабораторията или библиотеката може да бъде благоприятна за научната мисъл, но е добър учен наслаждава в решаването на дилемите той или тя е изправена пред по цял ден, без значение къде са те. Всичко това дава учен голяма радост.

Таблица 1. “The” научния метод. Въпреки че официално като начин наука се прави, повечето учени работят по различен начин. Те могат да влязат тази схема във всяка точка и да се премести във всяка посока. Ето защо аз се отстраняват номерата от списъка. Повечето от нас имат някаква представа защо ние събираме данни повечето от времето, въпреки че след като данните са били събрани, отворен ум може да предложи други хипотези, че не се беше сетил. А разумен човек работи с повече от една възможна хипотеза. Малцина от нас някога стигнем до последните две стъпки. Вижте също Таблица 3.

Съберете данни
Разработване хипотези
Тестови хипотези с конкретна информация
Отричат хипотези, а след това се развиват нови хипотези
Повдигнете до теорията
Повдигнете до правото на

Науката може да даде миряни голяма радост също. В действителност, изобилието от псевдонаучни глупости, че консумира хора – НЛО, астрология, бермуди Триъгълниците, канализиране, кристално власт, пирамида очарование, и така нататък реклама nauseum – предполага, че те наистина са способни да станат завоюва с научни въпроси. Ние трябва да направим истинска наука толкова вълнуващо, като разпространители на фалшива наука са направили. Това означава, простота, тръпката, творчество, и, да, опаковки. Ние не се опитваме да се обучават велики учени тук, ние просто се опитва да получи обикновените хора се вълнуват за това как работи науката и как тя може да ви помогне да ги доведе по-добър живот. Нека да привлече и да насърчи тези, които вече разбират изкушения на науката. Нека особено възнагради учители, които са в челните редици на тази битка, с потвърждение, похвали и инструменти, за да се продължи напред с научна грамотност.
Как се отварят СВЕТА

Наука е само един начин, по който хората използват, за да се опитаме да разберем нещата и събитията около тях (Таблица 2.). Вярвания и селективен мотиви са други две общи начини. Системи от вярвания, като религия и суеверие, разчитат на някои хора да информират другите за света. Тези учения са извън всякакво съмнение, и те могат да се смесва с други послания и цели, както добре. Селективно мотиви, или псевдонаука, разчита на използването на конкретни факти, вярвания, и непотвърдени мнения за насърчаване на фалшиво разбиране на събития и неща. Макар че всеки може да се отдаде на всеки от тях по различни причини, само науката предоставя по ясен и рационален начин да се справят със света около нас. Вярно е, че ние не може да се чувстват утеши с това, което ни казва, че не може да изглежда морално, и то много от тях не е забавно, но е близо до истината.

Таблица 2. начина за разглеждане на света. Повечето хора практикуват малко на всеки от тях в различни пропорции. Ние всички се нуждаем от комфорт и морал, фантазия и развлечения, както и познания за реалния свят. За да разберем света, ние се нуждаем науката и ние трябва да се разделят напълно своите процеси от други начини да гледат на света. Тези начини не може да се смесва или хаос цари.

Начина за разглеждане МЕТОДИТЕ
Религия и суеверието Вяра и вярвания
Псевдонаука Избрани вярвания, факти и органи
Наука Повтарящо доказателства и проверка на хипотези

Обикновено, тези три начина за гледане на света се смесват заедно. Тази комбинация води до объркване за това как всеки се прави и какво всеки от тях допринася за нашия живот. Защото, всъщност, всеки прави се правят становища и прави изводи, става лесно да използвате тази зараждаща научна мисъл процес на изграждане или разработване на вярвания и псевдонаучни идеи. Креационисти подхвърлям наука, която подкрепя своите възгледи; астролози следят звездите; кристални снабдители описват минералите; и телевизионни продуценти правят програми, които изключват всички доказателства, но собствените си любими парчета. Наука, обаче, изисква постоянно тестване на тези вярвания и идеи с всички данни, и в това отношение, се различава коренно от другите две виждания, които се нуждаят само от приемане. Наука никога не е наистина завършен – религия, суеверия и псевдонаука са за завършено след. E процесът на науката, че е важно да се учат, а не на факти и теории. Тези, изтичат след процеса се избистря и се отделя интелектуално при млади или стари умове. Всъщност, науката е най-добре дефинирани като творчески, вълнуващ процес на разбиране на нашия свят, че всички ние сме доста способни на това. Това не е списък на факти и теории, за тези, които може и да се променя, както е друга информация. В много от нашите класове, от детската градина в колеж, ние учителите да не съобщавате, че вълнението, чудно и креативност. Учим научния метод, експериментален дизайн, статистическата значимост, и народа на подробни факти. Това са, разбира се, много важно, но те трябва да се развива по-късно, след като радостта на науката е ясно установено. Много всеотдайни учители правят това вече, и те трябва да се възхищават и възнаградени за това.

По-добър начин, по мое мнение, е да се научи на процеса на науката като начин на живот, средство за добър живот. Това не трябва да бъде трудно да се направи, защото всеки иска по-добър живот. Научи, че хората трябва да се направи ежедневието заключения, и че най-добрите изводи за тях лично са тези, основани на сериозни доказателства. Покажете им, че сигурност рядко се постига и да приемат несигурността. Следват правилата за Доказателствена Разсъждение (Таблица 3.).

Таблица 3. Правилата за доказателствената разсъждение (модифициран от Lett, 1990), или наръчник за интелигентен живот. Тези правила са преформулиране на научния метод. Всички житейски ситуации и вземания може да бъде полезно, подложени на тези правила. Удостоверения от Вашия лекар, механик, банка, производител на зърнени култури, тютюневи изделия, вестници, и особено телевизията да бъдат проверени с тези правила в ума. После направете своя решение!

Фалсифицируемост
Можете ли да си представите доказателства, които да излъже на иск? Какви доказателства би очаквате да направи това?
Логически
Са аргументите, предлагани като доказателства в подкрепа на всяко твърдение на звука?
Всеобхватност
Сещате ли се за всяко доказателство, че може да са били оставени извън аргумент? Има всички налични доказателства са разгледани?
Честност
Прави ли ви и на ищеца оценка на доказателствата, предлагани в подкрепа на твърдението, честно и без заблуждаваш себе си?
Репродуциране
Доказателство за всеки иск въз основа на експериментален резултат или че изглежда логично случайно трябва да се повтаря в следващите експерименти или изпитвания.
Достаточност
Ви, а други вземания трябва да бъдат подкрепени с доказателства, годни да се провери истинността на твърдението. По-специално, на доказателствената тежест за всеки иск е на ищеца; извънредни претенции изискват извънредно доказателства; и всяко доказателство, въз основа на власт и / или свидетелство е винаги недостатъчно, за всякакви претенции.

Други важни идеи, които да преподават за науката са, че учените са хора, а не просто интелигентни роботи; че научните знания е изграден от стотици хиляди хора в продължение на стотици години; че учените не могат да говорят интелигентно за всички аспекти на науката; и че науката се извършва в социален контекст. Учените се различават по никакъв значителен уважение от хората, които отговарят на около теб най-всеки ден. В резултат на това те имат същите силните и слабите страни на всички хора, и това може да се покаже в тяхната работа. Всички учени са особено горди със своите собствени идеи, например, и те са готови да ги защитават. Един добър учен ще ги промени, ако се акумулира достатъчно доказателства за борба с тях. Някои никога не променят мнението си, дори и когато се появи неопровержими доказателства. Това е човешката природа, а не провал на науката. Противоречия изобилства в областта на науката, както и че е изключително полезно при намирането на истината – това не е слабост. Във всеки случай, науката не е индивидуална дейност. Всеки учен надгражда върху работата на другите и след това допринася идеи да бъдат използвани от тези, които следват. Това е един от най-големите удоволствия, които учените смятат, – техните собствени идеи може да продължи цяла вечност! Но дори и лоша идея често е по-конструктивни в дългосрочен план, тъй като други учени могат да усетят, че е погрешно и се стремят енергично да я коригират. A спиращ лоша идея не указва, че науката не достига, а просто, че някой все още не го вземат със задача. Никой учен знае всичко било. Някой с опит в научния процес приема призивите на други учени извън своята област на компетентност, защото знаем, че научния процес дава проверими хипотези. Провъзгласяването да не е вярно, но ние го приемам така или иначе, знаейки, че то подлежи на контрол и корекция от други учени по-експерт в тази конкретна област. Като палеонтолог, например, аз приемам теория на относителността на Айнщайн. Но аз съм винаги на часовника, за вземания от физици, които могат да се променят, че приемането. В този смисъл, науката е самостоятелно коригиране и грешки да бъдат елиминирани. Науката не е все едно един от двамата. Въпреки че процесът на науката остава същата, естеството на наблюденията може да се различава. Това може да бъде или емпирично (експериментален) или исторически. Експериментални науки, като химия, физика, и повечето от молекулярната биология, разчитат на наблюдения, които не се очаква да се промени с времето. Например, водата трябва да се стича надолу всеки път, тъй като ефектът на гравитацията не се променя с времето, независимо дали това е преди милиарди години, вчера или днес. Можем да очакваме, че ефектът ще бъде същият утре или един милион години, считано от сега. Историческа наука, като геология, астрономия, голяма част от биологията, и голяма част от антропологията, се занимава с доказателства от поредица от събития, всеки зависи от предишната. Например, въпреки че водата винаги тече надолу, когато тя ерозира Гранд Каньон тя преминава през различни видове скали, на различни скорости, при различни обеми, и извършват различни видове ерозионни материали по различно време. Всъщност, ако някой от предишната история на региона на е бил различен, той нямаше да съществува, както е и до днес.

Историческа наука реконструира такива истории чрез наблюдение, като най-добре той да може, доказателства за всяко събитие. Историческата наука, разбира се, също да използват експериментални методи. Скоростта на ерозията на скалите на Големия каньон, например, може да се определя от повторяеми експерименти, и по този начин предостави допълнителни доказателства, за да се поберат в историческия модел. Историческата наука има по-голяма свобода на грешка през повечето време от експерименталната наука, защото учените не могат да повтарят всяко събитие и трябва да гледат само резултатите от тези събития през филтър от дълбока време. Това несигурност обаче не следва, да се сбърка с липса на знания. Ние разбираме, образуването на Големия каньон във всички аспекти, но не във всеки детайл. В еволюционната биология, така наречените липсващи връзки са подробности, не доказателство, че унищожава теорията. Историческите науки, са точно толкова твърди като експериментално, така наречените твърди науки. Палеонтология е до голяма степен на историческата наука.
ПАЛЕОНТОЛОГИЯ – има надежда

Палеонтология осигурява по естествен начин да заинтригува децата в начина на работа на науката. Те всички любовни динозаври и искате да знаете повече. Една от важните причини за това е, че динозаврите стимулират въображението и креативността, които децата имат в изобилие. Това са и два важни аспекта на науката. След като децата са самостоятелно центриране на динозаври, една чудесна възможност съществува, за да ги научи как работи научния процес и как да го използвате в ежедневието си. Използвайте динозаври за насърчаване на творческото мислене, за да се направи и тест хипотези, да развият допълнителни доказателства, както и да се отнасят до въпроси, които стоят пред тях.

Запознае студентите с богатството на палеонтологията извън динозаври. Палеонтология е много повече. Разкажете им за други вкаменелости. Обяснете им, че те са в основата на други видове палеонтологията, които могат да бъдат също толкова интересно и вълнуващо (Таблица 4). Те също така ще разшири възможностите за обучение и за възбуда. Много училища са удобно разположени в близост до находища на тези видове вкаменелости, но доколкото могат да бъдат отстранени от динозаври. Опитайте, например, където учениците могат да използват микроскоп, или, където учениците могат да правят свои собствени писти и пътеки в кал или мазилка. След това ги представим на по-големите концепции на палеонтологията – чудовищността на време и на факта, че промяната се случва през цялото време, но най-вече на по-дълъг времеви период от живота си. Време е огромна и промяната е да се очаква.

Таблица 4. палеонтология предлага богато разнообразие от забавни образователни възможности. Много вкаменелости вероятно може да се намери в рамките на кратко разстояние от повечето училища.

Видове палеонтологията Вкаменелости
Палеоботаногия Растения: листа, цветя, дърво
Палинологи Полени и спори
Безгръбначни палеонтологията Безгръбначни: миди, тестове, вентили
Вертебрат палеонтологията Риба, земноводни, влечуги, птици, бозайници: кости
Палеоантропологията Хората: черепи, кости, инструменти
Микропалеонтологията Микроскопични организми
Ихнологията Писти и пътеки

От действителните организми, учениците могат да бъдат отведени в много прекрасни светове на научната мисъл. Палеонтология е много повече, отколкото само на вкаменелости и тя може да осигури вход в почти всички други науки и математиката (Таблица 5). Тази книга показва как някои вкаменелости и дисциплини може да се използва в класната стая, но не ограничават вашия клас да само тези примери. С малко изобретателност, ще видите други начини да използват тази информация, за да направи науката през целия живот полза на вашите ученици.

Таблица 5. Палеонтология включва много дисциплини в рамките на това, че водят до други научни дисциплини.

Палеонтологични Дисциплини  Някои свързани теми
Палеобиологията Биологически, статистика
Палеоекологията Екология и проблемите на околната среда
Палеобиблиогеографията Биогеография, тектониката на плочите, океанография
Биостратиграфия Историческа география
Функционална морфология Физика
Състав на вкаменелости Химия
Тафономия Проучване на околната среда на историята следкланичен
Еволюция Еволюция
Събиране на фосили Статистика, математика

Някои добри източници за НАУКА И АНТИ-НАУКАТА

Латвиец, Джеймс. 1990 Ръководство поле на критично мислене. Скептични 14: 153-160. Известен набор от насоки (модифициран в Таблица 3 тук), въз основа на научния метод, за оценка на всеки иск, независимо дали това е научен и паранормалното.

Национален Наука. 1996 научни и инженерни Индикатори – 1996 NSB 96-21. Държавна печатна служба, Вашингтон, DC Този доклад посочва състоянието на науката и техниката в САЩ, включително в областта на науките от K да завърша училище, работната сила, промишлени и академични изследвания и развитие, както и обществените нагласи към науката. Интересно е, все още депресиращо, четене.

Роу, Ан. 1952. Създаването на сайънтист. Дод, Мийд и Ко, Ню Йорк. 244 стр. (книга). Д-р Роу, съпругата на един от най-влиятелните палеонтолози и еволюционни биолози на 20 век Джордж Гейлорд Симпсън и самата психолог, представя увлекателно проучване на причините, поради 64 изтъкнати учени са избрали своите области.

Сейгън, Карл. 1996. Demon-Haunted World: Науката като свещ в мрака. Случайна Къща за, Ню Йорк. 457 стр. Сейгън, може би най-важно говорител на науката, разкрива удоволствията и ползите от науката и заблудите на псевдонаука, анти-наука и други такива глупости.

Скептични Инкуайърър: Списание за науката и разума. Комитет за научни изследвания от претенциите на паранормалното, Каре 703, Амхерст, Н. Й. 14226-0703. Добър източник на критическите изследвания на паранормални и ресни претенции науката, както и полезна информация за науката и разума при разглеждането на важни въпроси.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *