0

Qt Криптографски Архитектурен (QCA)

Първоначално в http://delta.affinix.com/qca/. Отидете на главната страница.

Какво е това?

Като намек от сходно име Java Криптография архитектура, QCA има за цел да предостави ясна и по-платформа Crypto API, използвайки Qt типове данни и конвенции. QCA разделя API от изпълнението, като се използва плъгини, известни като доставчици. Предимството на този модел е да се даде възможност на приложенията да избягват свързване към или изрично в зависимост от всеки конкретен криптографска библиотека. Това позволява да се лесно да се промени или усъвършенстване на криптографски приложения, без дори да се налага да прекомпилирате прилагането! QCA трябва да работи навсякъде Qt прави, включително Windows / Unix / MacOSX.

Какво е необходимо, за да бъде в състояние да го използвате?

QCA зависи от Qt 4.2.

Какви функции се поддържат?

 • SSL/TLS
 • X.509
 • OpenPGP
 • Криптографски Съобщение Синтаксис (за S/MIME)
 • SASL
 • PKCS # 12
 • Смарт карти и други ключови за съхранение
 • Защитено памет
 • Закрепете случайна
 • RSA/DSA/Diffie-Hellman
 • Hash/Cipher/MAC алгоритми
 • Резбови съображения
 • Операционната система достъпно главни сертификати

Как става това?

Приложението включва и връзки към libqca, която осигурява “обвивка API” и плъгин товарач. Crypto функционалност се определя по време на изпълнение, и плъгини са заредени от “крипто” подпапка на Qt библиотека пътеки.

Какъв е планът за развитие?

Библиотеката база QCA се счита за най-вече завършена. Бъдещо развитие може да включва OCSP, споделено управление сертификат, както и подобряване на плъгин API. Въпреки това, няма план за базовата библиотека в този момент развитие. Ще продължи работата по различните приставки пак, за да ги получите в състояние на качествена освобождаване.

Съвместимост

QCA следва типичния API / схема за съвместимост ABI. Версии използват “major.minor.patch” формат. Основните версии на QCA могат да бъдат несъвместими един с друг, малки версии са обратно съвместим рамките на същата основна версия, пластири версии са напред и назад съвместими в рамките на една и съща малка версия. Това е една и съща схема, която се използва Qt.

Документация

Документация API в HTML формат е включена в дистрибуцията на сорса, и също е на разположение в интернет, се наслаждавайте!

Къде мога да го получа?

Източник: QCA-2.1.0.tar.gz

QCA е вградена поддръжка за SHA1 и MD5 хеш алгоритми, и слаба случаен източник номер. За да изпълняват никакви други криптографски операции (или да използват подобрени версии на вградените), е необходима подходяща доставчик плъгин. Има няколко налични до момента, и винаги можете да напишете своето собствено, също.

ЗАБЕЛЕЖКА: Тъй като на QCA 2.1, най-новите приставки са включени в основния архив, и не е необходимо да се изтеглят поотделно.

Доставчика Възможности Зависи
qca-ossl-2.0.0-beta3.tar.bz2 TLS, CMS, X.509, RSA, DSA, Diffie-Hellman, PKCS#7, PKCS#12, SHA0, SHA1, SHA224, SHA256, SHA384, SHA512, MD2, MD4, MD5, RIPEMD160, Blowfish, DES, 3DES, AES128, AES192, AES256, CAST5, HMAC(SHA1, MD5, RIPEMD160), PBKDF1(MD2, SHA1), PBKDF2(SHA1) OpenSSL 0.9.6+
qca-cyrus-sasl-2.0.0-beta3.tar.bz2 SASL Cyrus SASL2
qca-gnupg-2.0.0-beta3.tar.bz2 OpenPGP GnuPG 1.x or 2.x (по време на работа на зависимостта само)
qca-pkcs11-2.0.0-beta2.tar.bz2 PKCS#11 (за смарт карти) pkcs11-helper 1.02+
qca-wingss-2.0.0-beta1.tar.bz2 SASL GSSAPI (за Kerberos) Само Windows (използва SSPI)
qca-logger-2.0.0-beta2.tar.bz2 Вътрешният модул за сеч (за целите на отстраняване на грешки) Нито

Последният източник може да се намери в “QCA” модул на KDE Git. Кодът може да се браузва в интернет.

По-старите версии може да изтеглите от тук. Има и стари бинарни файлове: MinGW, Visual Studio 2003, Visual Studio 2005, Mac OS X.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *